İletişim ve İşbirliği: Çalışma Hayatının Olmazsa Olmaz İkilisi

Tarih

Günümüz iş dünyasında, birçok organizasyon işbirliği ve iletişim becerilerinin önemini anlıyor. Anlamayanlar ise bazı bedeller ödemekten kaçınamıyor. Çalışanlar arasında işbirliği ve iletişimin sağlıklı olmasının, işletmelerin başarısını ve verimliliğini artıracağından hiçbirimiz kuşku duymayız. Ancak esas mesele; bunların yokluğunda çalışan bağlılığı, çalışan esenliği, çalışan verimliliğindeki azalmanın yarattığı maliyet ve itibar kayıplarının ve birbirini anlayamamaktan doğan işlev sorunlarının yol açtığı hendeklerin her geçen gün büyümesidir. Bu nedenle, işletmeler işbirliği ve iletişimin hayati önemini anlayarak çalışanlarındaki bu becerileri geliştirmeye odaklanmalıdır.
İşbirliği, bir işletme içindeki çalışanlar arasında birlikte çalışma ve ortak hedeflere ulaşma yeteneğidir. İşbirliği, farklı beceri ve deneyimlere sahip çalışanların, birbirleriyle fikir alışverişinde bulunarak, bir takım olarak çalışmasını sağlar. İşbirliği, birlikte çalışmanın yanı sıra, çalışanların birbirleri için daha fazla saygı ve anlayış geliştirmelerine de yardımcı olur. Ama her zaman kolay değildir, çünkü içinde farklı dinamikler barındırır. İşte bu dinamikleri yönetmenin en temel unsuru da “iletişim.”
Çalışanlar arasında fikirlerin, bilginin ve duyguların aktarılması iletişimin temel amaçları. İletişim, açık ve net bir şekilde yapıldığında, işletmelerin verimliliğini ve karar alma sürecini hızlandırır. İletişim, çalışanlar arasında bir bağ kurarak, işbirliği ve takım çalışması için gerekli olan güveni ve saygıyı oluşturur.
Hangi adımlar ve destekler çalışanlar arasında işbirliği ve iletişim becerilerini arttırmakta yardımcı olur?

  1. Eğitim ve Aktiviteler: Eğitim ve takım aktiviteleri, çalışanların birbirleriyle daha iyi tanışmasını ve birbirleriyle etkileşim kurmasını sağlar. Bu aktiviteler, takım ruhunu ve işbirliğini artırır. Aynı zamanda, takım aktiviteleri, çalışanların kişisel becerilerini geliştirmelerine de yardımcı olur. Bu tür etkinlikler kişinin kendisi ve öteki ilişkilerinde yetkinlik kazanması için yeni ve çeşitli araçlarla tanışmasını sağlar.
  2. Takım Çalışması ve Ortak Hedefler Belirlemek: Takım olarak ve ortak hedeflere yönelik çalışma fırsatları sunarak, işbirliği ve iletişim becerileri geliştirilebilir. Takım çalışmaları empatiyi güçlendirir. Empati kurmak, diğer insanların bakış açısını anlamak ve onların duygularını tanımak anlamına gelir. Böylece, ilişkiler daha sağlam hale gelir.
  3. Açık İletişim ve Doğru Geribildirim: Açık ve net bir iletişim ortamı oluşturmak, çalışanların birbirleriyle kolayca iletişim kurmasını sağlar. Geri bildirim mekanizmalarını doğru çalıştırmak, açık ve yapıcı bir iletişim kültürüyle desteklendiğinde çok kıymetli sonuçlar verir. Sorunları belirtirken aynı zamanda çözüm önerilerinin de dile getirilmesi ve çalışanların çözüm sürecine katılımının sağlanması çalışan bağlılığını arttırmaktadır.
  4. Güven Ortamı Yaratmak: Hepimiz belirsizliğin ve güvenin olmadığı durumları yönetmekte zorlanırız. Belirsizlikler hayatın birçok alanında kaçınılmaz olsa da örneğin yöneticinizle ilişkinizde onun hangi durumlara ne tepki vereceğini bilmek iletişim ve işbirliğinizi güçlendirir. Oysa öngörülmez şekilde davranan ve istikrar göstermeyen kurumlarda bunu sağlamak çok zordur. Güven ortamı yaratıldığında ise hem krizleri aşmak hem de çalışanın ve işverenin ortak mutluluğunu desteklemek kolaylaşır.
  5. İki Hedef: Şirketleri var eden, onların vizyonlarına doğru ilerlemelerini sağlayan insan kaynağının kusursuzlaşması için iki hedef bulunuyor.
    Bir kuş topluluğuna benzer şekilde tek bir organizma gibi uyumla ve tutarlılıkla hedefe doğru yol almak.
    Topluluktaki her bireyin özgün yanlarına değer verilen, sürekli gelişim ve esenlik (wellbeing) halinin korunduğu bir ortam yaratmak.
    İletişim ve işbirliğini arttırmayı destekleyen her tür çalışma ve yaklaşım bu iki hedefe doğru yol alma hızını arttıracak, şirket performansına da önemli katkılarda bulunacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medyada Paylaş

Popüler Yazılar

Bunları da sevebilirsiniz
Bunları da sevebilirsiniz

Çalışma İsteğini Tekrar Kazanmak

Hayatın koşturmacası içinde kendinizi bir hamster çarkında koşarken bulduğunuz...

Küresel Trendlerin Türkiye’ye Etkisi Büyüyor

Küresel ekonomik trendlerin Türkiye iş dünyasına yansımaları, son yıllarda...

Etik Karar Vermede Kurumsal Değerlerin Pusula Etkisi

İş dünyasının çalkantılı sularında yol alan şirketler, her geçen...

Dağıtım Kanallarını Optimize Etme ve Lojistik Yönetimi – Türkiye’de Go To Market

Günümüzün rekabetçi iş dünyasında, dağıtım kanallarının optimizasyonu ve etkili...