Çalışanlarınızda yüksek performans için, davranış değişikliği oluşturmak mı istiyorsunuz? Duyguları yönetebilirseniz, davranışlar değişmeye başlar. Satışın sevdiğim bir tanımı var. İnsanları bir davranış değişimine ikna etmektir. Liderlikte ikna etmek, birlikte bir yolculuk yaptığınızı kabullenmek ile başlıyor. Birlikte yaşadığımız insanlarda ne kadar davranış değişikliği yarattığımıza hadi bir bakalım. Unutmayın almak için vermelisiniz.
İnsanlar şirketinizde sadece çalışmıyorlar. Onlar hayatlarında korkudan uzak, güven içinde bir yolculuk istiyorlar. Duygusal zeka, 1995 yılında Daniel Goleman’ın yayınlanan kitabı ile, işletmelerde gereklilik halini aldı. Çevrenizdeki insanlar sizinle ilgi ne diyorlar? Nasıl hissettiriyorsunuz? Bu soruların cevapları eğer, Özel, Değerli, Güvende, Desteklenmiş, Kendine İnanan, Özenilen vb ise duygusal zekanız ilham verecek düzeydedir. Bilmiyorsanız durumu buraya kadar iyi idare etmişsinizdir.
Duygusal Zeka nedir?
Duygusal zekaya kısaca duyguyu tanıma, anlama yeteneğimiz, başkalarıyla bağ kurma becerimiz diyebiliriz. Beynimizde ortalama 70000 düşünce oluşmaktadır. Bu düşüncelere rasyonel yada irrasyonel tepkiler oluşturmaktadır. Duyguyu yakalama ve bağ kurma, duyguyla nasıl başa çıkacağımızı bilme sürecidir.
Duygusal Zekanın Temel Taşları
Öz Farkındalık-Öz Yönetim, kişisel yetkinlik ile ilgilidir. Duygular gerçekleşirken fark etme, dışardan gelen etkiyi bilme ve kendimizi ayarlama halidir. Neyi, niye yaptığımızı anlamak diyebiliriz.
Sosyal Farkındalık-İlişki Yönetimi, sosyal yetkinlik ile ilgilidir. Başkalarının duygularının farkında olma ve bunu yönetme halidir. Performansın arkasındaki kişiyi görmek diyebiliriz. Liderler çalıştığı insanlar konusunda meraklı olduğunda, onları dinleyerek ve onlarla ortaklık yaparak, sosyal becerilerini gelişmesine katkı sağlarlar. Bu sayede organizasyonun farkında olma, kültür üzerinde olumlu etki yaratmayı başarabilirler.
Satış&Pazarlamada Başarıyı Artırmak
İşiniz Müşteride davranış değişikliği ise tamda aradığınız şey burada. Ya müşterinize Evet’i satarsınız, yada müşteriniz size Hayır’ı. Dış müşteriye yaptığınızın benzerini iç müşterinize yapmanız, kaçınılmaz hale geldi. Çatışma yönetimi kuşaklar arası iletişimde öne çıkmaktadır.
Duygusal zekayı geliştirmenin faydaları. Kendini bilme, başkalarını tanıma, tepkileri ölçme ve karar verme sürecini yönetmenizi sağlar. Fırsatları görme ve onlarla bağlantı kurmanızı sağlar. Problemleri önceden tespit etme ve engelleme yeteneğinizin artmasını sağlar.
Duygusal Zeka Gelişimi İçin Uygulamalar
Öz farkındalık gelişimi için,gün içindeki duygu anlarını kayıt ettiğiniz bir günlük tutun.Ne hissettiğinizi ve olana verdiğiniz tepkiyi görmenizi sağlar.Duygulara iyi yada kötü adlandırması yapmayın. İyi yada kötü sonsuza kadar sürmez.
Öz Yönetim gelişimi için, nefes almak ve kendinizi sakinleştirmek iyi gelir. Yaptığınız işi bir kenara bırakın. Önemli bir mail ise önce yazın, sonra tekrar baktıktan sonra atın. Çatışmalar daha çok değerlerin yönetilememesi tarafından ortaya çıkar. Kendi kendinizle olan konuşmaları azaltmaya ne dersiniz? Bir duygu 10 dakikadan fazla zihninizde bulunmaya devam ediyorsa bu sizinle ilgilidir. Günü ağırlıklı hangi duyguların üzerinden tamamladığınızı görmek adına bir duygu listesi oluşturun. Şuan görünmeyen mükemmel olan şey nedir? Bu durumdan ne öğrenmeliyim? Bu ve benzer sorulara olumlu olana odaklanmanızı sağlar.
Sosyal Farkındalık gelişimi için, insanlara ismi ile hitap etmeye özen gösterin. Kalabalıklarda oksitosin hormonunun seviyesi ilk başlarda düşük olur. Bu sebeple tanıdık ararız. Kalabalık ortamlarda girişimci ve cesur olun. Toplantılara farklı insanlarla tanışmak için ön hazırlık ve araştırma yaparak gidin. Unutmayın şans önceden hazır olan beyine gelir. Hayatınızdaki fazlalıklardan ve zihinsel kirlilik oluşturan şeylerden uzaklaşın.
İlişki Yönetimi gelişimi için, değer verdiğinizde bunu gösterin. Karmaşık sinyaller vermeyin. Minnettarlık duygusunu yansıtın, unutmayın pozitif duygu ayna etkisi yaratır. Sadece kararlar almakla kalmayın, kararlarınıza mantıkta ekleyerek açıklayın. Sabırlı olun ve mükemmeliyetçi olmaktan uzak durun.
Geleceğin Liderlerinde Duygusal Zekanın Yeri
Gelecekte başarılı liderler, emir ve kontrol yerine koçluk tarzında liderlik yapacaklar. Çalışanlar iş yeri dâhil, hayatlarında daha fazla seçenek, sorumluluk ve eğlence istiyorlar. Hangi işletme daha fazla performans istemez ki? İster kamu, ister özel sektör olsun performansı en yüksek oluşturan koçvari liderliktir. Başkalarında farkındalık ve sorumluluk oluşturmak, çalışanların kendilerine inanmalarını sağlamak, gelecek liderliklerin temelini oluşturacaktır. Liderin kararlarında bütünsel ve çevik olmasına katkı sağlayacak olan şey, duygusal zekanın geliştiği koçvari liderlik olacaktır.
Yazarımızın Özgeçmişi
Dicle Üniversitesi Mimarlık ve Çukurova Üniversitesi Yönetim ve Organizasyon Yüksek Lisans bölümlerinde mezun oldu. 22 Yıl Özel sektörde çeşitli kademelerde yönetici olarak çalıştı.
Profesyonel Koç olarak ICF ACC eğitimlerini tamamladı.
Kendisi halen Profesyonel Koçluk,Eğitmenlik, Mentorluk ve Yazarlık yapmaktadır.