Ofiste Yazılı Olmayan Sosyal Medya Kuralları

Tarih

Günümüzde sosyal medya, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Sabah kahvemizi yudumlarken, öğle yemeğinde, hatta iş toplantıları arasında bile sosyal medyada gezinmekten kendimizi alamıyoruz. Peki ya iş yerinde sosyal medya kullanımı? Tabii ki serbest! Ama dikkat etmemiz gereken bazı püf noktaları var. Yoksa, bir bakmışsınız kendinizi bir disiplin soruşturmasının ortasında bulmuşsunuz bile!
Öncelikle, şirket gizliliği konusunda hassas olalım. Evet, patronunuzun yeni saç stilini paylaşmak serbest. Hatta ofisteki son dedikodular da kabul. Ama şirketin yeni projesinin detaylarını ifşa etmeye kalkmayın. Ticari sırlar, sır olarak kalsın. Yoksa, bir bakmışsınız kendinizi işsiz bulmuşsunuz.
Telif haklarına saygılı olalım. İnternette bulduğunuz komik videoları, güzel resimleri izinsiz paylaşmak, size pahalıya patlayabilir. “Ama çok komikti, dayanamadım” demek sizi kurtarmaz. Bir anda kendinizi telif hakkı davasının ortasında bulabilirsiniz. Tabii bir de tazminat ödeme durumu var. Hani, eğlence olsun diye paylaştığınız video, cebinizden bir güzel para götürebilir.
Ayrımcılık ve taciz içeren paylaşımlardan uzak duralım. İş yerinde herkesin kendini rahat ve güvende hissetmesi önemli. Irk, din, cinsiyet hakkında saygısız yorumlar yapmak, iş akdinizin tek taraflı feshi ile sonuçlanabilir. Yani, bir espri yaptım derken, kendinizi kapının önünde bulabilirsiniz.
Siyasi görüşlerinizi iş ortamına taşımayın. “Ama benim ifade özgürlüğüm var” demeyin. Evet, var. Ama iş yerinde değil. Şirketin tarafsızlık politikasına aykırı paylaşımlar, size başka bir iş aramak zorunda bırakabilir. Tabii, yeni işinizde de sosyal medya paylaşımlarınıza dikkat etmeniz gerekecek.
Kişisel hesaplarınızda yaptığınız paylaşımlara da dikkat edin. Hani cumartesi gecesi eğlencenizde çılgınlar gibi dans ettiğiniz anlar var ya, işte o fotoğraflar pazartesi sabahı masanızda sizi beklemesin. Çünkü pazartesi sabahı, cuma akşamı gönderdiğiniz iş emaillerine yanıt beklerken, patronunuz o fotoğrafları görürse, havanız bir anda söner. Profesyonel imajınızı koruyun. Hatta, belki de iki ayrı sosyal medya hesabı açmak iyi bir fikir olabilir. Birisi iş için, diğeri kişisel paylaşımlarınız için.
Küfür, hakaret, saldırgan dil sosyal medyada yasak! Nezaket ve saygı, her zaman moda. Caps Lock’u fazla kullanmayın, kimse sizi bağırıyor sanmasın. Klavye delikanlılığı yapmak yerine, düşüncelerinizi nazikçe ifade edin. Unutmayın, sanal dünyada söylediğiniz her şey, gerçek hayatta size geri dönebilir.
Kısacası, ofiste sosyal medyayı kullanırken biraz sağduyu, biraz sorumluluk ve bolca kahkaha gerekiyor. Şirket politikalarına uygun, etik ve yasal sınırlar içinde paylaşımlar yaparsanız, sosyal medya size iş hayatınızda da güzel kapılar açabilir. Mesela, belki de yeni müşteriler, iş bağlantıları edinebilirsiniz. Ya da sektördeki son gelişmeleri takip edip, kariyerinize yön verebilirsiniz.
Gelin, hep beraber sosyal medyanın büyülü dünyasında gezinelim. Ama kuralları da unutmayalım. İş yerinde eğlenmek serbest, ama bunu yaparken başkalarına ve kendimize zarar vermeyelim. Hadi, şimdi klavyeleri alalım ve eğlenceli ama çizgisi belli paylaşımlar yapalım! Sosyal medya bizi bekliyor!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medyada Paylaş

Popüler Yazılar

Bunları da sevebilirsiniz
Bunları da sevebilirsiniz

Karanlık Ofislerde Mutlu İnsan Olmak…

İş dünyasının gri labirentlerinde kaybolmuş modern çalışanlar, her geçen...

İlaç Sektörü Yeni Ufuklara Açılıyor

Türkiye'nin ilaç sektörü, son yıllarda gösterdiği etkileyici büyüme ve...

OKR (Hedefler ve Temel Sonuçlar) Sistemi Nedir?

OKR (Hedefler ve Temel Sonuçlar) sistemi, şirketlerin performansını artırmak...

Pazarlama İletişimi: Marka Mesajını Hedef Kitleye Ulaştırma – Yazı Dizisi 6

Pazarlama iletişimi, günümüz iş dünyasında markaların başarısı için kritik...