Kurumsal bir yapı içinde, büyük ya da küçük fark etmeksizin, yeni bir çalışanın işe başladığı andan itibaren kurumun kültürü, işleyişi ve prosedürleri hakkında bilgi sahibi olması gerekliliği üzerinde durulur. İşte tam bu aşamada oryantasyon süreçlerinin devreye girmesi büyük bir önem taşır. Oryantasyon, bir işletmenin yeni çalışanlarına kurumun kuralları, politikaları, prosedürleri ve genel işleyişi hakkında bilgi aktarma sürecini ifade eder. Bu yazıda, oryantasyon süreçlerinin ne olduğu ve iş hayatındaki önemine değineceğiz.
Her bir şirket çalışanlarından yüksek performans ve verimlilik bekler.Bu verimliliğin gerçekleşebilmesi için de İşletmelerin belli başlı sorumlulukları vardır.Bu sorumluklukların başında en büyük rol Oryantasyon sürecidir.Oryantasyon süreci, bir işletmenin yeni çalışanlarını işyerine, işe ve işletme kültürüne alıştırmak için başvurduğu bir yöntemdir.
Oryantasyon, yeni çalışanın kurumla ilgili bilgi ve becerileri edinmesini kolaylaştırarak, işe uyum sürecini hızlandırmaktadır. Etkili bir oryantasyon süreci, yeni çalışanın işe daha çabuk uyum sağlamasını, işletme kültürünü daha hızlı benimsemesini ve iş verimliliğinin artmasını sağlar.
İş dünyasında Oryantasyon önemi genellikle basite alınır.Oryantasyon sürecinde yeni iş başı yapan çalışanlar Görev Tanımlarını kavramaları açısından kritik öneme sahiptir. İş dünyasında oryantasyonun önemi, işe yeni başlayan bir çalışanın iş yerine, iş arkadaşlarına ve işin kendisine olan uyumu üzerinde büyük bir etkiye sahip olmasıdır. Oryantasyon süreci ile çalışanlar, iş yerinin beklentileri, kuralları ve prosedürleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olur. Bu bilgi, çalışanların iş yerinde daha verimli ve etkili olmasını sağlar.
Oryantasyon Sürecini doğru bir sıralama ve doğru bir şekilde uygulandığı zaman çalışanların kurum hakkında doğru bilgiye sahip olurlar.Ayrıca kaygıları son bulur ve görevlerini çok daha başarılı bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için büyük bir fırsat yaratıyor.Bunun yanında, oryantasyon süreci çalışanların iş yerine aidiyet duygusunu artırır. İyi bir oryantasyon süreci, yeni çalışanların iş yerinde kendilerini daha rahat ve güvende hissetmelerini sağlar. Çalışanlar, iş yerinde kendilerini değerli ve önemli hissettiklerinde, genellikle daha yüksek performans gösterirler.
Sonuçta, oryantasyon süreçleri yeni çalışanların işe uyum sürecini hızlandırır,iş verimliliğini artırır,Kurumsal sadakati sağlar,İşi öğrenme hızını artırır,Bilgi eksikliğindne kaynaklı oluşabilecek hataların önüne geçer.Ayrıca, çalışanların iş yerine olan bağlılığını ve aidiyet duygusunu güçlendirir.
İyi planlanmış ve uygulanan bir oryantasyon süreci, hem çalışanlar hem de işletme için büyük faydalar sağlar. Bu nedenle, işletmelerin oryantasyon süreçlerine gereken önemi vermesi ve bu süreçleri etkili bir şekilde uygulaması büyük önem taşımaktadır.”
Yazarımızın Özgeçmişi
İngiltere Brighton Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi bölümünden mezun oldu. Kendisi eğitiminin yanı sıra; NLP, İş Yönetim ve Liderlik, Kariyer Yönetimi Eğitimleri aldı.
Mc Donald’s ,Pakfırın ,Pakyürek ,Atlas Denim Tekstil Erbey İplik Dokuma şirketlerinde Yöneticilik pozisyonunda 10 yıllı aşkın bir çalışma hayatı oldu. Ardından İnsan Kaynakları üzerine kendi Danışmanlık firmasını kurdu.
Kurumsal Firmalara İnsan Kaynakları; İK Eğitim Yönetimi, İK Metrik ve Ölçütler, İK Planlaması, Kariyer Planlama, Oryantasyon, Performans Yönetimi, SGK Mevzuat, Yetkinlik bazlı performans değerlendirme danışmanlık Hizmeti vermektedir.