Performans Yönetimine, Koçvari Bakış

Tarih

İnsan sermayesi bir şirketin sürdürülebilir performansına ve büyümesine katkıda bulunan en önemli unsurdur. Bu yazım bunu fark eden liderlerin stresini biraz olsun azalmasına katkı sağlamak içindir. Koçvari liderliği benimsemek, sürdürülebilir iş birliğini güçlendirecektir.
Peki, mevcudumuzda neler var?
Yönetici işi yaptırmak, istikrar ve tutarlılık için net bir hiyerarşiye odaklanır. Bu durum çalışanda başarısızlık korkusuna, potansiyelini kısıtlamaya, inisiyatif almama ve yaratıcılığın ortaya çıkmamasına neden olabilir. Kurumda suçlama kültürü oluşmuş ise savunmacı yaklaşım gelişmiştir. Bu durum farkındalığın azalmasına ve performansın düşmesine neden olur. Sistemdeki verimsizliklerin dürüst şekilde farkında olunmasını, tespit edilmesini ve kabul edilmesini engeller. Çalışanda kafa karışıklığı, hayal kırıklığı ve strese neden olan bu durum, kısa vadeli deneyimler yaratır. Uzun yılların verdiği tecrübe nedeniyle yönetici kendini uzman görmektedir. Etki yaratmak yerine tepki verme odaklı olması nedeniyle güven eksikliği yarattığının farkına varmaz. İstemeden ve bilmemekten kaynaklı, insanların potansiyelini kısıtlar.
Performans Yönetiminde Eğitimin Yeri,
Yapılan çalışmalarda, performansın %70’i kişisel, %20’si yönetici, %10’u ise eğitimlerin önemli olduğunu göstermektedir. Yüksek performansın oluşmasında önemli rolün kişiye ait olduğudur. Çalışanın kendini yönetmesi, farkındalığı ve sorumluluk alma istekliliği konusunda yalnız bırakılmaması gerekmektedir. Rekabet, değişim ve kaosun olduğu iş dünyasında bunu yönetilebilir yapacak şey, performans yönetim kriterlerinin açık olması ve bu sürece işbirliği yaklaşımı olmalıdır.
Çalışanına yüksek performans için düzenli yetkinlik gelişim eğitimleri veren firmalar var. Bu firmaların dikkat etmesi gereken husus, ‘’ölçemez isek yönetemeyiz‘’ yaklaşımı olmalıdır. Çalışanda davranış değişikliği oluşturmak için, iç müşteri yaklaşımını kuvvetlendirmeli ve yöneticilerde koçluk bakışını yaygınlaştırarak, istenilen etkiyi artırmaya katkı sağlanmalıdır. Arada bir eğitim verenler ise, tutarlı vizyonu olmayanlardır. Unutmayalım ki beyin tutarlılığı sever. Bunlar kar peşinde koşarken, işler kötü gittiğinde, insan sermayesini ve motivasyonu hatırlayanlardır. Durumsal olarak eğitim alalım yaklaşımının olduğu bu kurumların, müşterilerine verdikleri önemi, çalışanlarına da vermeleri gerektiğini bilmeye ihtiyacı var.
Eğitimi gereklilik olarak görmeyenler, temel sistemsel eksikliklerinin olduğu roller ve sorumlulukların tanımlanmasının düşük olduğu,’’olur böyle şeyler’’ yaklaşımının çok olduğu yerlerdir.
Koçvari Liderlik Kurumlarda Neden Önemli?
İster bir şirketin başkanı, ister hademe olun, bir yeterlikte bağımsızlıktan birbirine bağımlılığa adım attığınız an, liderlik rolüne girersiniz. Liderler genellikle organizasyonun istikrarını korumaya ve kuralları takip etmeye, süreç ve görevin tamamlanmasına odaklanır. Kendisi ve başkaları için yüksek farkındalık oluşturmak, sorumluluğu artırmak çabası ikinci planda kalır.
Çalışanda yetkinlik gelişimi artarken, motivasyonunda yüksek olmasını bekleriz. Aldığı bilgiyi beceriye dönüştürme sürecinde, yapma istekliliğini destekleyecek ortamın yaratılması çok önemlidir. Fark yaratan liderlerin en önemli özelliklerinden biri, duygusal zekâlarının da yüksek olmasıdır. Ne sağlıyor derseniz? Özfarkındalık, kendini yönetme, toplumsal farkındalık ve ilişkileri yönetme konularında kaslarının kuvvetli olması anlamına gelir. Duygusal zekâsı yüksek olan liderlerin yaratacağı güven, işte özerkleşme, ustalaşma ve belirlenen amaçta birliktelik olacaktır. Şirketin gelişimine katkı sağlamak ve bunun bir parçası olmak, çalışanın bütünlüğü açısından önemlidir.
Birçok lider, kendisini işin yapılmasını sağlamak için mücadele ederken bulur. Uzun vadeli planlamaya, vizyon geliştirmeye, gözden geçirmeye, alternatifleri, rekabeti, yeni ürünleri araştırmaya gerektiğini düşündükleri kadar vakti ayıramadıklarını itiraf ederler. İşin yapılmasını sağlatmak, genelde çalışanın gelişimini sınırlar. Koçluk, her ikisini etkileyecek bir süreçtir.
Koçluk, ortaklık ve iş birliği, özgüven ve kendi kendini idare eden ekipler yaratılmasını sağlar. En iyisinin nasıl yapılacağını söyleyen uzman olmaktan çıkılmasını gerektirir. En iyi uygulamanın sizin bildiğiniz gibi olmadığı, zevk almanın öğrenmek için esas olduğunu vurgular. Koçluk, problemlerin ve bozuklukların fırsat olarak yeniden çerçevelenmesini oluşturur. Liderlere düşen önemli görev, bu çerçeveleme sürecinde, havuç ve sopanın geçici motivasyon sağladığını bilmek, sürekli motivasyon için uygun kültürü oluşturmak olacaktır.
Koçvari Liderlik ile Kurumunuzla Fark Yaratın
‘’Büyük bir insan, onunla iken bizi daha büyük hissettirendir’ John C. Maxwell
Liderlerin kendi liderlik tarzlarını oluşturmaları adına koçluk almaları oldukça önemlidir. Koçluk, bilmekten yapabilmeye bir yolculuk tasarlar. Keşfetmenin verdiği merak ile anın içinde yarattığınız bütünsellik hazzını oluşturur. Dokunduğunuz her insanın gözlerindeki mutluluğu görmenizi sağlar.
Performans yönetim sistemleri insanların içinden kaçmaları zor kutular yaratıyor. Bu kutunun içinde verilenleri yaptığında, insan kendini güvende hissediyor. İnsanı kısıtlayan ve zamanla motivasyonunu düşüren şey bu kutunun içinde sınırlı kalmak. Şirketlerce oluşturulan hedefleme sistemlerinin içinde ben senden daha iyi bilirim diyen uzman bakışı bulunmaktadır. Bu bakış, insanın mükemmel olan potansiyelini kaçırmamızı sağlıyor. Ya ulaşılmaz rakamlar ile havlu atan çalışan yaratıyor, ya da potansiyelin altında hedeflerle gelişimi kısıtlıyor. İkisi de mutsuz çalışanlar yaratmaktadır. Farkındalık ve sorumluluk alma istediğinin azalması, kutunun sınırlarından kaynaklıdır. Çalışanın kendini keşfetmesinin yolunun açılması, özerklik duygusu, yaparak ustalaşma isteği ve bir amacın parçası olma ihtiyacının yaratılması için, koçluk gömleğinin liderde olması önemlidir. Koçvari liderliğin temel taşları, güçlü soru sorma, etkin dinleme, geri ve ileri bildirimler, GROW tekniklerinin kullanılmasıdır.
Bunları ilerleyen yazılarımda ayrıca paylaşacağım.

Teşekkürler…

Yazarımızın Özgeçmişi
Dicle Üniversitesi Mimarlık ve Çukurova Üniversitesi Yönetim ve Organizasyon Yüksek Lisans bölümlerinde mezun oldu .22 Yıl Özel sektörde çeşitli kademelerde yönetici olarak çalıştı.
Profesyonel Koç olarak ICF ACC eğitimlerini tamamladı.
Kendisi halen Profesyonel Koçluk,Eğitmenlik, Mentorluk ve Yazarlık yapmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medyada Paylaş

Popüler Yazılar

Bunları da sevebilirsiniz
Bunları da sevebilirsiniz

Yönetici mi Dediniz? Önce Kendini Düşünür!

İş dünyasında sıkça tekrarlanan bir mit var: "Yöneticiler ekiplerinin...

Mikro İşlemciler ve Geleceğimiz

Modern dünyanın vazgeçilmez parçası haline gelen mikro işlemciler, hayatımızın...

Robotik Evcil Hayvan Bakımı ile Teknolojik Dostluk Çağı

Modern yaşamın yoğun temposu içinde evcil hayvan sahipleri için...

Satış Ekibini Güçlendirme ve Eğitim Stratejileri

Modern iş dünyasında satış ekiplerinin performansı, şirketlerin başarısında kritik...