‘’Yardım etmek’’ aslında bir başka canlıya ihtiyaç duyduğu bir konuda destek olmak, ona katkı sağlamak anlamına gelmektir. Bu destek maddi, manevi, fiziksel veya duygusal destek olabilir. Yardım etmek kişinin başka canlıların ihtiyaçları paralelinde katkıda bulunarak onların hayatlarını kolaylaştırmak veya bir sorunu çözmelerine yardımcı olmak adına çaba içerisinde olmak demektir. Yardım etme duygusu olan bireylerde empati yeteneği, toplumsal dayanışma duygusu gelişirken tüm canlı varlıklarla olan ve olacak iletişim yeteneği de güçlenir.
‘’ Menfaat’’ ise bir kişinin bireysel çıkarını, faydasını veya kazancını ifade eder. Menfaat, genellikle bir kişinin maddi ve manevi anlamda elde ettiği avantaj veya yarardır. Özellikle insanoğlu çeşitli nedenlerle menfaat peşinde koşar. Mevcuttan daha iyi bir yaşam, statü, kariyer, maddi kazanç elde etmek veya bireysel hedeflerine ulaşmak için önce kendi önceliklerini ortaya koyar ya da hedefine ulaşana kadar bu önceliklerini karşı taraftan ya da toplumdan gizlemeyi tercih eder insanoğlu.
Yardım ve menfaat arasındaki ilişki yada fark ise , sözlük tanımlarından da anlaşılacağı üzere, yapılan bir eylemin motivasyonuyla ilgilidir. Yardım etmek genellikle karşılıksız ve başkalarının iyiliğini gözetme amacıyla yapılan bir eylemdir. Yardım eyleminde yardım eden kendi menfaatini ön planda tutmak yerine esas amaç olarak yardıma muhtaç olan canlının ihtiyaç veya ihtiyaçlarını karşılamak ya da o canlının mevcut durumunu iyileştirmek için oradadır.
Menfaat eyleminde ise kişinin kendi çıkarını, elde etmeyi amaçladığı fayda veya kazancını ön plana koyarak eylemde bulunması ana motivasyondur. Genellikle günümüz insanoğlu her ne kadar toplumsal yardım faaliyetlerinde karşılık beklemeden çalıştığını ifade etse de aslında toplum içerisindeki saygınlık ve itibarını artırarak gelecek planları içerisinde karşılık göreceğini düşünerek bunu yapıyor olabilir ki, bu eylem motivasyonu tamamı ile menfaate bağlı bir durumu ifade eder.
Yardım saf ve iyi niyetle yapılırsa menfaatten tamamı ile bağımsızdır. Ama yapılan yardım bir çıkar elde etme amacı taşıyorsa tamamen menfaat elde etme aracı haline gelecektir.
Yardım etme motivasyonundaki birey genellikle alçakgönüllü, mütevazi, sonuçları abartmadan karşılık beklemeden hareket eder. Menfaat peşinde olan bireylerin eylemleri ise genellikle belirgin ve gösterişlidir. Bu bireylerin ana eylem motivasyonları ise yaptıkları işin süreci veya sonucunda övgü, takdir veya bir ödül beklemeleridir.
Yardım acil ihtiyaç durumunda yapılır ve süreklilik arz edebilen bir eylemdir. İlişki bağlamında önceden sahip olunan bir ilişkinin olup olmaması aranmaz.
Menfaat güden eylemlerde ise en uygun zaman ve fırsatlar beklenir. Yapılan yardım gelecek planları içerisinde yer alıyorsa bu tamamen menfaat motivasyonu ile bağlantılıdır.
Konu insanoğlunun diğer varlıklarla olan ilişkisi söz konusu olduğunda niyetlerin ve motivasyonların karmaşık olması nedeni ile doğaldır ki bu ayrımları yapmak her zaman kolay olmayacaktır.
Maddeye ve statüye fazlası ile bağımlı olan günümüz insanı maalesef ki geçmiş nesillere oranla yaşadığı tüm deneyimlerde genellikle ve daha fazla olarak çevresinden, ailesinden, yakın arkadaşlarından, iş arkadaşlarından, evcil hayvanlarından, inançlı bir yaşam yaşıyorsa da genellikle Yaradan’dan sürekli yardım taleplerinde bulunur.
Bu yardım talepleri karşılıksız karşılanırsa ne ala, ama talep edilen yardımlardan karşılık bulunamıyorsa veya tekrar eden zorluk ve süreçlerde hüsrana uğranıyorsa kişi toplumsal yaşamdan uzaklaşma, yalnızlaşma ile de karşı karşıya kalabilir.
Birey kendi tercih hatalarından ya da yetersizliklerinden dahi kaynaklansa bu süreçlerde hiçbir zaman bu durumların kendi davranış ya da kusurlarından kaynaklandığını düşünmez. Bunun yerine başkalarını bu durumlardan sorumlu tutma yolunu seçer.
Oysaki yaşam aklımızın ermeye başladığı o ondan itibaren tamamen kendi tercihlerimiz doğrultusunda gelişir. Kimi zaman olaylar istediğimiz şekilde menfaatimiz lehine sonuçlanır kimi zamansa olaylar beklenmedik şekilde gelişip yardıma ihtiyaç duyar sonuçlarla karşı karşıya kalırız. Şüphe içerisinde yardım mı menfaat için mi ayırdının peşinde koşmak yerine mecburi şartlar altında tercihler yapmamız gerekir. İnsan ya da birey olmanın toplumsal karşılığıdır şeçim yapmak, sonucu ise zamana bırakır ilerleriz.
Asıl olan eylemlerimiz ne ile sonuçlanırsa sonuçlansın karşılaştığımız olaylarda yardımı seçeninde, menfaat elde ederek sonuç almak için çabalayanın da aslında kendi tercihlerimiz olduğu bilinci ile yolda ve izde yürümek ve her ne olursa olsun yaşamın aslında bir oyun olduğu yaklaşımı ile yaşayarak tanımlara takılmadan mümkün olduğunca hayattan keyif almanın bir yolunu bulmamızdır.
Yaşam döngüsü içerisinde hepimiz birbirimiz için var olduğumuzu ve bu amaçla roller üstlendiğimizi ilerleyen yaşlarımızda ancak anlamaya başlarız. Eğer şanslı isek genç yaşlarımızda hayatımıza giren bir veya birkaç kişinin yardımı ya da ortak amaç peşinde menfaat elde etmek uğruna seçilen eylemlerle doğru ve bizi rahat bir hayatın içerisinde tutan sonuçlar elde edebiliyor olabiliriz. Ya da eylemlerimiz bizi sürekli benzer süreçleri yaşayacağımız bir süreç içerisinde uzun süre takılı da bırakabilir. Sorun değil her şey bizler için ve yaşanılası bir döngü içerisinde sürüp gidiyor. Kimi zaman menfaatimiz için kimi zaman ise sadece başka canlıların yararına içerisinde bulunacağımız sayısız eylemlerimizle yardım etmek arasında, hayatın akışında her şeyi deneyimleyebilmenin keyfi ile yaşamaya devam.
Yardım-Menfaat
Tarih